Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/moneym/public_html/sobstvenbiznes.net/maincore.php:1) in /home/moneym/public_html/sobstvenbiznes.net/maincore.php on line 173
  История на Мак ДоналдсMcDonald's history - Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex

August 26 2019 08:23:02

menu_open.gif Меню
bullet.gif СОБСТВЕНБИЗНЕС.НЕТ
bullet.gif СТАТИЙКИ
bullet.gif ФОРУМ
bullet.gif ГАЛЕРИЯ
bullet.gif ВИДЕО БИБЛИОТЕКА
bullet.gif БИБЛИОТЕКА
bullet.gif КНИГИ
bullet.gif ТЪРСЕНЕ

bullet.gif КОНТАКТИ
bullet.gif RSS Новини
bullet.gif ВРЪЗКИ


bullet.gif IP Адрес - IP Adres
bullet.gif Топ 20 Бизнес Статии
menu_open.gif Спонсорирани връзки

menu_open.gif Последни статии
bullet.gif Вижте 5 супер ценни ...
bullet.gif Как Тейси Динунзио с...
bullet.gif Как да използваме бл...
bullet.gif Как Зак Уъркман създ...
bullet.gif Идея за 500 000 дола...

menu_open.gif Случайна медия
menu_open.gif Последни статии
Вижте 5 супер цен...
Ровейки се из Интернет попаднах на една статийка, която доста ми хареса - 5 важни урока в живота...
Как Тейси Динунзи...
Това е историята на една млада жена предприемач, която нямала никакви пари за стартиране на бизнес, но това по никакъв начин не я е спряло да създаде своята компания - TRADESY...
Как да използваме...
Бен Левис бил студент в университета в Пенсилвания коато му идва гениалната бизнес идея - минерална вода, чрез която можете да дарявате за различни благотворителни цели...
Как Зак Уъркман с...
Зак Уъркман бил обикновено американско момче учещо в университета в Индиана, което си падало по енергийните напитки...
Идея за 500 000 д...
Браян Лаурангрокс си имал хоби да продава разни неща по Интернет. Започнал с това си занимание през 2004 като в началото дълго се чудел какво може да продава посточнно...
menu_open.gif Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

menu_open.gif RSS Feeds
Subscribe to our Feeds

Latest Downloads
Latest Articles
Latest Threads
menu_open.gif

menu_pen.gif История на Мак Доналдс - McDonald's history

История на Мак Доналдс - McDonald's history

В края на 1940 г., Дик и Мак Макдоналд търсли начин за подобряване на техния малък драйв-ин ресторантьорски бизнес в Сан Бернардино, Калифорния. Бизнесът им носил 200,000 $ годишно, което си бил добър приход за онова време. Вместо да си карат така Те продължили да подобряват бизнеса си и изобретили изцяло нова концепция въз основа на бързо обслужване, ниски цени, и голям оборот.
Те премахнали 25-те позиции от барбекю-менюто в полза на ограничен набор от само девет точки: хамбургер, чийзбургер, три вида безалкохолни напитки, мляко, кафе, картофен чипс, както и пай с пържени картофи. По-късно добавили и млечни шейкове. Те пригодили старата кухня от неръждаема стомана в кухня за масово производство с висока скорост, с готови процедури като на производствена линия и намали цената на своя хамбургер от конкурентното ниво от 30 цента, до едва 15 цента.

Когато новия McDonald's отваря отново през декември 1948 г., отнело известно време да се разработят нещата, но скоро станало ясно, че предприемачите са заловили духа на следвоенна Америка. До средата на 1950-те, тяхната малка фабрика за хамбургери радвала годишни приходи от $ 350 000 - почти два пъти обема от предишния си вид, на същото място. Не било необичайно тълпа от 150 клиенти да се събира около малката установка за хамбургери в пиковите периоди.

Мълвата за успеха им се разпространила бързо и статиза за тях в американското списание "American Restaurant Magazine" през 1952 г. породила по над 300 запитвания на месец от цялата страна. Първият им франчайзополучател бил Нийл Фокс, и братята решили, че неговият драйв-ин във Финикс, Аризона ще бъде прототип на франчайз веригата, която са си представяли. Сградата на червено-бели плочки с полегат покрив и "Златни арки" от двете страни станал модел за първата вълна от ресторанти McDonald's, които ударили страната с гръм и трясък.

Братята McDonald всъщност проектирали кухнята за производство на хамбургерите два пъти по-голяма от първоначалния си вид. Те разчертавали точна схема с тебешир на тенис корта си. Пъвоначално не били в състояние да поставят оборудването най-ефективно, което можело да стане едва след изучаване на работните навици на техните служители, следвайки техните стъпки за приготвяне на храната. Когато превалявало обаче, дъждът измивал тебешира и това всъщност ги поддтикнало да ускорят усъвършенстването на тяхната конструкция в сегашния й вид.

Но братята - изключително успешни в Сан Бернардино - слабо се възползвали от истинския франчайзинг потенциал на бизнес концепцията която създали.За по-малко хиляда долара, франчайзополучатели получавали името на McDonald's, основно описание на тяхната система за бързо обслужване, както и услугите на Арт Бендер, първоначалният им продавач в новия ресторант, в продължение на седмица или две, за да ги обучи. Но тогава, през 1954 г., търговец на машини за млечен шейк на име Рей Крок съзрял истинския потенциал на бизнеса на Мак Доналдс. Фаст фууд индустрията щяла да претърпи революционен скок.Здравейте г-н Крок!

Рей Крок бил на 52 години - възраст, на която много хора започват да мислят за пенсиониране, докато той основава компанията, която се превръща в днешния "Макдоналдс". Крок, който напуска училище на 15 годинишна възраст за да стане шофьор на линейка на Червения кръст през Първата световна война, бил постоянен мечтател ... продавач, който никога не спирал да търси най-добрия продукт който да продава. Той започнал от продажба на картонени чаши на тротоарни търговци в Чикаго, пробва се с недвижими имоти във Флорида, и в последствие изградил добър бизнес като изключителен дистрибутор за "Multimixer" - машини за млечен шейк.

Точно продажбите на машини за шейк Multimixers, го довели до установката за хамбургери на братята Макдоналдс в Сан Бернардино, Калифорния. В края на краищата, ако той можел да открие тайната на това как те продавали 20 000 шейка всеки месец, щял да знае как да продава в пъти повече машини. Но когато Крок се появил една сутрин в McDonald's през 1954 г. и видял бързо движещата се линия клиенти, купуващи торби с бургери и картофки, той имал само една мисъл: "Това ще отиде навсякъде. Навсякъде! "

След като братята McDonald обяснили, че те нямали личното желание да разширят бизнеса си в цялата страна, Рей Крок станал техен изключителен франчайзинг агент за цялата страна. Големият продавач открил своя "най-добър" продукт. Крок основава новата франчайз компания на 2-ри март 1955 г. Под името "McDonald's System, Inc".

На 15 април 1955 първият прототип на "Макдоналдс" започва дейност в Des Plaines, Illinois, открит с помощта на Арт Бендер, който бил служил в първото заведение на братя Макдоналдс и първия McDonald's на Рей Крок. Бендер открил и първия обект от поредицата "Макдоналдс" във Фресно, Калифорния, и в крайна сметка се пенсионирал притежаващ седем ресторанта.

Вместо да подобри и развие успешния формат, Крок запазва формулата на McDonald's с ограничено меню, качеството на храните, бърза система за производство и бързо, приятелско обслужване - като към това добавил и своите изисквания за чистота. И наистина, качеството, обслужването и чистота продължават да съществува като принцип на действие в "Макдоналдс" и днес.

Но сферата на франчайзинга била истинското място, където Крок приложил уменията си на търговец, които бил учил цял живот и те изиграли ключова роля за за създаването на успешна компания. Те били просто задължителни за преобразуването на компанията до мега корпорация, каквато е днес!

Споразумението на Крок с братята Макдоналд било да се намали таксата за франчайз на $ 950 на ресторант и да се събира такса от само 1.9 процента от продажбите на ресторант - като 0,5 на сто от които отивали при братята Макдоналд. Освен това, Kroc решил , че новата организация McDonald's няма да бъде в бизнеса по предлагане на франчайзполучателите необходимото оборудване, техните доставки, или храната им. Компанията на Крок, обаче, купува или отдаване под наем на новите франчайзи имотите, на които са разположени новите заведения, програма, която скоро докарала огромно количество имоти собственост на McDonald's

В интерес на Крок било да направи всичко възможно, да помогне на своите франчайзи да създадат свой успешен бизнес и да имат добри продажби. Ако те се провалят - проваля се и той и обратното. Той използвал своите префектни умения за убеждаване, за да накара своите франчайзи да сключат договори с най-добрите доставчици, да вдъхнови първите екипи от мениджъри и да убеди финансови и нефинансови институции да финансират младия бизнес модел. Крок толкова бил запален по заниманието си, че не взел и долар заплата от компанията си до 1961 г. Формулата проработила!


В края на 1956 г., 14-те ресторанта на McDonald's отчели продажби от 1,2 милиона щатски долара и били продадени около 50 милиона хамбургери. Само за четири години, мрежата се разрастнала до 228 ресторанта с продажби от 37,6 милиона щатски долара, а компанията е продава 400 милионния си хамбургер през 1960 година.

Но да се наслади на по-нататъшен растеж, Kroc знаел, че трябвало да изкупи лиценза от братята, който го ограничавал. За успеха всички ресторанти, Kroc имал оскъдните 77 хиляди щатски долара печалба през 1960 г., а бил задлъжнял с 5,7 милиона щатски долара в дългосрочен дълг.
Братята поискали фиксирана цена от 2,7 милиона щатски долара в брой - 700.000 $, от които щели да отидат за данъци, а всеки от тях щял да вземе по 1 милион долара. Справедлива цена към този момент, помислили братята McDonald's, за изобретяването на бързо хранителната индустрия.

Kroc успял да получи заем през 1961 г. - въз основа на реалната стойност на имотите на дружеството и макар че в крайна сметка му коствало $ 14 милиона за да го върне, той купил правото да контролира изцяло своя растящ бизнес.

През същата година, той отворил Хамбургер университет в мазето на ресторант в Elk Grove Village, Illinois, институция за обучение за нови франчайзополучатели и обект-мениджъри, който се разрастнал до световна институция използваща сложни техники за обучение и на високо равнище на управленски кадри.

Категория: 

Бизнес истории на компанииРЕЙТИНГ: 3/6 (319 гласа дадени)

Коментирайте тук:
Вземете ЛИНК към

История на Мак Доналдс - McDonald's history

: кликнете на линка отдолу и натиснете Ctrl + C, за да го копирате
Линк за форум:
Линк за сайт
Обикновен линк:
menu_information.png

Подобни на История на Мак Доналдс - McDonald's history :

История на Инвестор.бг... Пинтерест? Kратка история на Pinteres... БМВ - Кратка история на компанията BM... Майкъл Мотнър - история на един SEO м... Идея за милион долара за 20 минути - ... История на Кока Кола История на Google Yahoo - кратка история на компанията...

menu_open.gif Бележник с ЛЮБИМИ
Трябва да се логнете, за да използвате панела.

menu_information.png Случайна статия
Доходност + 34,75% - добра техническа възможност за къса USD/JPY
На дневна графика при USD/JPY се открива добра техническа възможност за къса позиция от 100 периодната пълзяща средна, както е показано на снимката, която по принцип бих отиграл с малка позицийка.
Категория статии: Управление на реален ФОРЕКС акаунт
menu_open.gif name

menu_open.gif Анкета
Къде попадат месечните ви доходи към момента?

До 500 лв.

От 500 - 1000 лв.

От 1000 - 1500 лв.

От 1500 - 2000 лв.

Над 2000 лв.

menu_open.gif Статистика