Все повече стартиращи бизнеси са финансирани от бизнесангели - Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex

October 14 2019 03:53:19

menu_open.gif Меню
bullet.gif СОБСТВЕНБИЗНЕС.НЕТ
bullet.gif СТАТИЙКИ
bullet.gif ФОРУМ
bullet.gif ГАЛЕРИЯ
bullet.gif ВИДЕО БИБЛИОТЕКА
bullet.gif БИБЛИОТЕКА
bullet.gif КНИГИ
bullet.gif ТЪРСЕНЕ

bullet.gif КОНТАКТИ
bullet.gif RSS Новини
bullet.gif ВРЪЗКИ


bullet.gif IP Адрес - IP Adres
bullet.gif Топ 20 Бизнес Статии
menu_open.gif Спонсорирани връзки

menu_open.gif Последни статии
bullet.gif Вижте 5 супер ценни ...
bullet.gif Как Тейси Динунзио с...
bullet.gif Как да използваме бл...
bullet.gif Как Зак Уъркман създ...
bullet.gif Идея за 500 000 дола...

menu_open.gif Случайна медия
menu_open.gif Последни статии
Вижте 5 супер цен...
Ровейки се из Интернет попаднах на една статийка, която доста ми хареса - 5 важни урока в живота...
Как Тейси Динунзи...
Това е историята на една млада жена предприемач, която нямала никакви пари за стартиране на бизнес, но това по никакъв начин не я е спряло да създаде своята компания - TRADESY...
Как да използваме...
Бен Левис бил студент в университета в Пенсилвания коато му идва гениалната бизнес идея - минерална вода, чрез която можете да дарявате за различни благотворителни цели...
Как Зак Уъркман с...
Зак Уъркман бил обикновено американско момче учещо в университета в Индиана, което си падало по енергийните напитки...
Идея за 500 000 д...
Браян Лаурангрокс си имал хоби да продава разни неща по Интернет. Започнал с това си занимание през 2004 като в началото дълго се чудел какво може да продава посточнно...
menu_open.gif Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

menu_open.gif RSS Feeds
Subscribe to our Feeds

Latest Downloads
Latest Articles
Latest Threads
menu_open.gif

menu_pen.gif Все повече стартиращи бизнеси са финансирани от бизнесангели

Все повече стартиращи бизнеси са финансирани от бизнесангели

Алтернативните форми за финансиране на бизнеса и основно фондовете за дялов и рисков капитал, както и бизнес ангелите напоследък набират все по-голяма популярност. Това коментира в интервю за БТА изпълнителният директор на българска академия за мениджмънт и банкиране МBAcademy Теодор Георгиев.

Според екипа на академията би следвало да очакваме увеличаване на интереса на бизнеса към дяловото инвестиране заради по-трудния достъп до традиционен финансов ресурс като банковите и облигационните заеми в момент на криза.

От нетрадиционните форми за финансиране на бизнес проекти може би най-популярни са фондовете за дялово инвестиране и бизнес ангелите, Теодор Георгиев.

Бизнес ангелите са богати физически лица или група от инвеститори, които имат опит и разполагат със свободни средства. Те инвестират в ранна фаза от развитието на бизнеса. Обикновено се включват в нови или развиващи се бизнеси с висок потенциал и в замяна получават дял от компанията, обясни Георгиев.

Фондовете за дялово инвестиране са колективни инвестиционни схеми, създадени с цел да закупуват дялово участие в различни компании. В зависимост от тяхната стратегия фондовете за дялово инвестиране се делят на фондове за рисков капитал, фондове за развитие, предоставящи mezzanine финансирането, заемен капитал (дълг), финансиращи мениджърско изкупуване (MBO и MBI) и други.

Разликата между фондовете и бизнес ангелите е, че ангелите финансират компании в по-ранна фаза, докато фондовете за дялов капитал - в по-напреднала фаза, когато бизнесът вече има история и развитие, посочи Георгиев.

Макар че доскоро алтернативните форми на финансиране не бяха много познати и използвани от бизнеса у нас, сега компаниите вече търсят алтернатива на традиционното финансиране чрез банкови кредити.

Причината този интерес да се събуди сега е, че до преди няколко години бизнесът е използвал единствено банковите кредити за дългосрочно финансиране на своята дейност и не е имал нужда от алтернативи. От друга страна много малък брой фондове за дялово инвестиране са приемали България като интересна инвестиционна дестинация и са изчаквали хармонизиране на законодателство у нас с това на Европейския съюз.

Един предприемач се нуждае от дългосрочен капитал, когато иска да развива компанията си финансово стабилна, без да се притеснява от ликвидни проблеми, посочи Георгиев. Два са източниците на такъв вид капитал - дългосрочен дълг и, или дялов капитал. Много предприемачи предпочитат да вземат кредит (дълг), за да не предоставят собственост в своите компании.

Това обаче не винаги е осъществимо и дяловият капитал се оказва източник на финансиране за компанията. Както бизнес ангелите, така и фондовете за рисков капитал, предоставят средства за компании в по-ранен етап от тяхното развитие, които нямат други варианти за неговото намиране, обясни Георгиев.

Освен капитал, тези инвеститори често предоставят на компанията ново know-how, опит, контакти.

Присъствието на силен партньор в компанията може да й помогне да привлече нови пари в бъдеще, достъп до нови пазари, както и да послужи като положителен сигнал към пазара, че това е добра компания и така ще й е по-лесно да намери добри служители и нови клиенти в бъдеще.

Според екипа на МBAcademy дяловите инвеститори (включително тези в рисков капитал) в
момента са засилили своята активност спрямо България. Има доста фондове на пазара, които активно търсят инвестиционни възможности в България и региона на ЦИЕ, заяви Теодор Георгиев.

Всяка компания с интересен продукт или услуга, която може да предложи добра абсолютна възвращаемост, би могла да привлече рисков капитал, смятат експертите.

Най-интересни са тези сектори, които са традиционно силни за България - информационни технологии, разработка и поддръжка на софтуер, енергия, включително зелена енергия, но също и земеделие и туризъм.

Георгиев коментира, че най-важно е българските компании да се фокусират върху развиването на нови технологии и бизнес модели, отколкото да се превърнат в подизпълнител на техния западен конкурент.

Бизнес ангелите обикновено участват с капитал в размер на 25 хиляди до 250 хиляди евро и целят да получат миноритарен дял в компанията, в която инвестират, посочи Теодор Георгиев. В България обаче практиката показва, че такъв тип инвеститори участват дори с по-малки суми, срещу което искат мажоритарен дял в бизнеса, добави той.

investor.bg
Категория: 

Финансиране на бизнесаРЕЙТИНГ: 3/6 (264 гласа дадени)

Коментирайте тук:
Вземете ЛИНК към

Все повече стартиращи бизнеси са финансирани от бизнесангели

: кликнете на линка отдолу и натиснете Ctrl + C, за да го копирате
Линк за форум:
Линк за сайт
Обикновен линк:
menu_information.png

Подобни на Все повече стартиращи бизнеси са финансирани от бизнесангели :

Бизнеси, които разцъфват по време на ...

menu_open.gif Бележник с ЛЮБИМИ
Трябва да се логнете, за да използвате панела.

menu_information.png Случайна статия
Кредитен калкулатор с разплащателен план
Кредитен калкулатор с разплащателен план
Категория статии: Онлайн калкулатори
menu_open.gif name

menu_open.gif Анкета
Къде попадат месечните ви доходи към момента?

До 500 лв.

От 500 - 1000 лв.

От 1000 - 1500 лв.

От 1500 - 2000 лв.

Над 2000 лв.