Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/moneym/public_html/sobstvenbiznes.net/maincore.php:1) in /home/moneym/public_html/sobstvenbiznes.net/maincore.php on line 173
 Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex Законно ли е регистрирането на домейн с чужда търговска марка в него?
Публикувана от theboss на December 06 2011 17:13:33
Едно скорошно решение на деветия апелативен съд в САЩ, премахна известно объркване относно това дали регистрацията на име на домейн, може представлява нарушение на търговска марка или не. В делото "GoPets" ООД срещу "Hise", на 22 септември 2011 г., се определи от същия този съд, че просто регистрирането на име на домейн, без по-нататъшно развитие, не представлява нарушение на търговска марка по закона за защита на търговските марки в САЩ. Въпреки това, ако домейнът е регистриран недобросъвестно, то може да бъде нарушен друг закон, а именно закона (ACPA) - закон за защита на потребителите в кибер пространството - (Anti-Cybersquatting Consumer Protection).

Съдът разгледа в две направления делото с цел постигане на техния синхрон.
Първо, Съдът отсъди по Lanham Act - закон, който урежда търговските марки в САЩ. По силата на Lanham Act, Съдът констатира, че самото регистриране на име на домейна не представлява марка на услуга или нарушаване на търговска марка, дори ако името на домейна е сходно с търговската марка. Ако текст или изображения са били поставени на уеб страницата, така че да предизвикали объркване дали притежателят на търговската марка контролира уебсайта или не, това e можело да бъде нарушение на закона Lanham Act. Такива обаче е нямало.

По силата на Lanham Act, просто регистриране на домейн име не може да представлява нарушение на търговска марка. Въпреки това, ако името на домейна е идентично или объркващо подобно на съществуваща и регистрирана търговска марка, това може да бъде нарушение на ACPA (Закон за защита на потребителите в кибер пространството). Има четири елемента, които трябва да бъдат изпълнени, за да може ищецът да докаже нарушение на ACPA:

(1) Самата регистрация на име на домейн
(2) името на домейна трябва да бъде идентично или объркващо подобно на запазената търговска марка
(3) търговската марка трябва да бъде валидна на територията на страната в момента на регистрирането на името на домейна
(4) регистрацията трябва да бъде злонамерена – с цел да се извлекат търговски и/или други ползи, чрез търговската марка.

В конкретния случай GoPets ООД срещу Hise, GoPets иска да закупи домейна gopets.com от компанията Hise. Докато Hise обмисля продажбата на домейна, те регистрират редица други подобни имена на домейни, които са много сходни с gopets.com, като gopetsite.com, gopets.mobi, gopets.name, gopet.org, и множество други. Съдът установи, че първите три фактора на ACPA са лесно доказуеми. „GoPets” е била валидна търговска марка, когато тези домейни са били регистрирани.

Поради това, Съдът трябваше да се определи дали тези домейни са регистрирани недобросъвестно, или с други думи, "дали регистрацията на домейните е била предназначен за постигане на" търговска печалба "от объркване на потребителите. Съдът установи, че имената са в действителност, регистрирани злонамерено, и по този начин е нарушен Закона за защита на потребителите в кибер пространството. Hise беше осъдена да плати по $1000 за всяко от нарушенията – всяко от имената на домейни в рамките на ACPA.

Важно е да се знае, че Lanham Act и ACPA са две отделни и различни правни направления, които могат да бъдат противоречиви в някои отношения. Във всяко от тях са регламентирани две различни неща - Lanham Act e закон, който урежда търговски марки, а ACPA регулира домейн имената.Търговските марки и домейн имена често се припокриват, затова съдът разгледа и в двете направления делото. Понеже Hise не са нарушили Lanham Act, като са регистрирали подобни имена на домейни, но са нарушили ACPA.

За тези закони трябва да помисли всеки, който желае да регистрира или купи домейн име/на съдържащи или наподобяващи имена на търговски марки в тях.