Речта на Стив Джобс в Станфорд през 2005-та
Публикувана от theboss на October 17 2011 22:31:42
През 2005 г. Стив Джобс е поканен на завършването на студентите от университета Станфорд, където той, поне според мен, държи една незабравима реч, която е доста популярна и до днес. Все пак бих се обзаложил, че доста хора все още не са я слушали, а това според мен е голям пропуск. Тази реч е в състояние да промени мирогледа ви за света или поне да ви накара да го погледнете от един по-различен ъгъл. В нея "капитанът" на една от най-предприемаческите компании - "Епъл" (Apple) разкрива своята философия за бизнеса, успехите живота и смъртта. Споделя съветите, които са помогнали на него самия да стане това, което е.

В речта си Джобс споделя някои от малките големи монети от своя живот, като как е навремето е връщал празни бутилки "за петте цента", за да си купи храна, спял е на пода в стаите на своите приятели и е минавал всяка събота седем мили пеша за да се нахрани в храма Хари Кришна (Hare Krishna Temple). Работил каквото е могъл да намери за няколко долара на час... Този старт дори му е помогнал да се превърне в едни от най-преуспелите и значителни хора на планетата.

Един от най-ценните съвети които дава на студентите е:

"Времето на всеки е ограничено, не го пропилявайте, живеейки живота на някой друг. Никога не позволявайте мисленето на другите да ръководи животът ви... и най-важното, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те някак си вече знаят какъв искате да бъдете!"

Великият предприемач и визионер Стив Джобс, почина на 06.10.2011 на 56 годишна възраст. Неговите успехи, идеи и постижения обаче все още са живи и наистина промениха, и ще променят занапред света.

Клипът е на английски, и наистина съжалявам, че той няма да бъде лесно достъпен за хората, които не знаят този език.

Речта на Стив Джобс в Станфорд през 2005 година: