Златно правило номер 3 - Намерете ниско конкурентна ниша.
Публикувана от theboss на July 10 2011 17:03:08
Конкуренцията е много, много важен елемент в Интернет бизнеса. От всички златни правила, това се нарушава най-често, а е най-важното от всичките. Много малко хора, стартирайки бизнес в мрежата проучват щателно конкуренцията, срещу която се изправят. Да не говорим, че някои въобще и не си правят труда. Според различни статистически данни, това е едно причина НОМЕР 1 за провал онлайн.

Както много от вас знаят, един от най-добрите начини сайтът ни да получи добър, качествен и релевантен трафик (посещения) е постигането на челна позиция в резултатите от търсене в търсачките. Ако вашият сайт не се показва поне на първа страница в търсенията, вие бихте изгубили голям процент от хората търсещи предлаганите от вас продукти, услуги или информация. Всеизвестно за всички е, че на първа страница се показват само 10 резултата, а за тези 10 позиции обикновено се борят хиляди, дори милиони сайта. Следователно 10-те сайта, които виждате при определено търсене са много важен индикатор за конкуренцията в нишата, която проучвате.

Има две неща, които трябва да установите за конкуренцията:

Ниво на конкуренция в Интернет

За някои ключови думи се състезават стотици хиляди сайта, за други обаче, конкуренцията не е толкова голяма. Да вземем например думата "хостинг". При търсенето й, само в България, Гугъл.бг връща близо 100 милиона резултата. Това е една изключително конкурентна дума и ако желаете да пробиете на този пазар ще са ви необходими много усилия, средства и вероятно време, за да го направите.
Сега ако вземем думата "кардиограф", ще видим, че за нея резултатите са само около 100 000 или близо хиляда пъти по-малко от тези за хостинг. Тук очевидно ще бъде много по лесно за някого да се класира на челна позиция в резултатите от търсене.

Ето няколко метода за определяне на нивото на конкуренцията в Интернет:

1. Търсене по думата - дума - така можете да видите колко страници в Интернет съдържат поне НЯКЪДЕ в себе си ключовата дума или тя е час от друга по-дълга дума. Обикновено са милиони резултата.
2. Търсене по думата в кавички - "дума" - това ще ви покаже колко страници в мрежата съдържат ТОЧНО търсената дума, без никакви отклонения.
3. Дума в заглавията - allintitle:дума - чрез това ще разберете в колко заглавия на страници присъства ключовата дума (Вижте повече за заглавията на страници и SEO - тайтъл тагове)
4. Думата в адреса на страница - allinurl:дума - показва колко страници в мрежата съдържат ключовата дума в техния интернет адрес или URL (повече за ключови думи в адреса на страницата)


Сила на конкуренцията в Интернет

Ако резултатите от търсене на първа страница са доминирани предимно от професионални сайтове, със супер дизайн, с хиляди страници качествено съдържание, висок пейдж ранк, строго насочени и обновявани ежедневно, това говори, че конкуренцията за тази дума е доста силна. Вероятно в този случай с всеки от тези сайтове се занимава цял екип от професионалисти, които ще е най-малкото трудно да задминете. Да се върнем отново към нашите 2 думи от горния пример. Ако направим търсене на "хостинг" ситуацията е точно такава - първите 10 позиции са заети от най-големите български хостинг компании, които са от години на пазара и имат стабилни позиции. Ще бъде наистина трудно за нов играч да влезе в играта.

Друга е ситуацията с думата "кардиограф" обаче. Дори първата позиция в резултатите се състои от сайт за обяви, в който някой е пуснал обява свързана с думата. Да не говорим за следвашите резултати. И неспециалист ще се досети, че специализиран сайт за кардиографи ще има много голям шанс да се класира на първо място в резултатите, поради слабата конкуренция.