Доходност + 18.35% - никак не отиграх добре "голямото раздрусване" при йената.
Публикувана от theboss на March 30 2011 09:30:35
През нощтта на 16-ти срещу 17-ти март се случи голямо "раздрусване" в курса на йената срещу основните валути. При двойката USDJPY беше пробито ключово техническо ниво, в резултат на което на огромни позиции беше ударен стопа и принудително затворени. Доларът достигна исторически най-ниските си нива спрямо японската йена:

голям технически пробив при USDJPY


Двойката се смъкна с повече от 550 пипса за много кратко време. Аз обаче не успях да се възползвам от ситуацията, но и не реализирах загуба от нея. Въпреки това се получи интересна нощ. Рязкото принудително затваряне на позиции и последвалият бърз спад ми дойде като гръм от ясно небе. Не очаквах двойката да пробие това техническо ниво, а да се устреми отново нагоре. Бях поставил позиция купува 5 000 AUD/JPY със стоп от 120 пипса на 100 пипса разстояние от пазарната цена. Оставих компютъра за момент и като се върнах, с изненада разбрах, позицията бе изпълнена и стопът от 120 пипа бе вече ударен. Реших да се възползвам от ситуацията и отворих нова дълга от - 5 000 AUD/JPY на 76.47. Общата експозиция в този крос достигна 10 000 в дълга позиция. След като цената се смъкна с още 200 пипса надолу за отрицателно време, започнах малко да се притеснявам, понеже позициите ми бяха без стоп (в такава волатилна среда, поставянето на стоп е еквивалентно на удрянето му). При поредния напън надолу, се уплаших и отворих къса 5 000 GBP/JPY за да противодействам на стопяването на акаунта ми от 1 000 на 500 долара за час. В първите минути тази позиция тръгна добре но в последствие се обърна против мен, понеже йената малко по малко започна да отслабва. След като в крайна сметка прецених, че няма да продължи повече спада, затворих GBP/JPY на загуба от около -70 пипса или -42.23$ .

Силно се съмнявах да се стигне до този спад, понеже при такова поскъпване на йената, износителите в Япония биха реализирали значителен спад в износа. Икономиката на страната е експортно ориентирана и очаквай централната банка да се намеси срещу рязкото движение. Е тя се намеси, заедно със страните от G7, но това се случи чак на следващия ден :) . В крайна сметка акаунтът ми остана непокътнат от цялото това движение и към 3 часа през нощта отидох да подремна. засега оставам без отворени позиции. На следната картинка за сделките ми от последния пост по темата или 04.03.2011 :

forex trades march

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Салдо по сметка (от затворени позиции): $ 976.40
Салдо + незатворени позиции: $ 976.40
Доходност от началото на периода (10.07.10г.): +18.35 %
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Отворени позиции:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------