URL адреси на страници и SEO
Публикувана от theboss на March 28 2011 18:17:03
URL адресите на страниците са това, което се вижда отгоре в адрес бара на браузъра, когато е отворена дадена страница. Те обаче могат да бъдат направени да изглеждат по различен начин.

Пример:

1.
http://sobstvenbiznes.net/meta-tagovete-i-seo-na-saiit-a146.html

2.
http://sobstvenbiznes.net/articles.php?article_id=145

И двата линка водят към една и съща страница, но изглеждат по различен начин. Първият линк съдържа ключови думи в себеси и затова е SEO friendly линк, докато линк номер 2 няма нищо общо със съдържанието на статията към която води. Ето и пример от резултатите от търсене:


SEO и мета тагове


Както се вижда на снимката, линкът от първия резултат под описанието е със удебелени думи, по които е търсенето и изглежда ето така:

http://receptite.co.cc/musaka-s-kartofi-i-kaiima-a338.htm

Гугъл намира ключови думи в адреса на страницата и затова ги удебелява. Съществува широко разпространеното мнение, че SEO линковете ще окажат значителен ефект върху класирането на сайта ви в търсенията, а също и че страниците с такива адреси се индексират по-добре от търсачките. Според нас това твърдение е малко преувеличено. Оптимизирането на URL адресите има ефект, но той не е толкова голям, колкото се смята. В крайна сметка определено е за препоръчване да се използват SEO URL-и, понеже първо за по разбираеми за посетителите, и второ съдържа ключови думи във себе си. Така ако някой ваш посетител хареса дадена статия и реши да сложи линк към нея да речем във форум, този линк ще съдържа релевантни ключови думи към съдържанието на статията ви, а това вече е добро SEO предимство.

Как да направите линковете на вашият сайт оптимизирани? Ами в зависимост от типа сайт, платформа и т.н. отговорите на този въпрос са различни. Някои системи за управление на съдържанието (CMS) имат готови модули за създаване на такува URL-и, при други ще трябва вие да ги пренапишете, а при статичните сайтове (писани на HTML) просто трябва да именовате страниците на файловете си така, както искате те да се появят в адрес бара.

Ето тук има една малка инструкция, в която можете да прочетете как можете да направите SEO линкове и за динамичен сайт, ако вашата платфома няма такъв модул: Пренаписване на URL адреси