Какво точно означава парите да работят за нас, а не ние за пари. Пасивни доходи.
Публикувана от theboss на March 06 2011 02:13:09
Крилатата фраза "Не работете за пари, а накарайте парите да работят за вас!" е позната на мнозина, но едва ли всеки разбира същността й. Други пък сигурно се чудят как да накарат така нареченото нещо "пари" да се захване с работа в тяхна полза, а трети сигурно си представят и още по-сложни и абстрактни неща, на които всеки уважаващ себе си писател на фантастични романи би завидял. Всъщност няма по-елементарно нещо от това да накарате парите да работят за вас. Най-богатите хора в света използват именно тази им черта, за да създадат и поддържат богатството си.

Нека разгледаме двата варианта:

1. Да речем, че сте служител в дадена фирма и получавате 840 лв заплата на месец. Скъсвате се от работа по осем часа на ден, продавате по 8 часа от живота си всеки работен ден на тази фирма за сумата от 10 080 годишно. Вие в случая работите за пари, а може парите да работят за вас.

2. Можете да получавате същия доход без да извършвате абсолютно никаква работа и без да продавате времето от живота си! Елементарен пример за това как може да впрегнете средствата си и те да започнат да работят за вас е да речем влагането на парите ви в банков депозит или във фонд! При примерна лихва от 10% ви трябват 100 000 лв., за да имате пак същия доход. Парите работят за вас!

Елементарен пример е откриването на депозит. Отнема 10 мин. в офиса на някоя банка и парите ви започват работа - да изкарват още пари или това е лихвата, която ви се плаща за това, че този на когото сте ги дали използва вашите средства. Много хора ще си кажат, че това са глупости или, че инфлацията ще по-скоро ще "изяде спестяванията им" отколкото да спечелят нещо. Има нещо вярно и това трябва да се вземе предвид, но истината е, че нещата са доста по-комплексни. Всъщност целта на тази статия е да обясним какво означава това парите да работят за вас, а не какво влияние има инфлацията върху лихвените проценти и икономиката като цяло. Така, че примерът е по-скоро чудесен, отколкото нещо друго. Защо ли?!? Ами просто защото вашите пари изкарват още пари (чрез лихвата, дивиденти и т.н.), а вие дори не си мърдате и малкия пръст. Можете да спите по цял ден или да ходите по кафета, или да правите това което ви харесва - 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, а парите ви, вложени в банката, просто и естествено ще ви носят доход, независимо от това къде сте и с какво се занимавате. Те работят за вас, а не вие за тях!. Ако пък влагате и лихвите в депозит, те ще генерират още лихви или още "работници" носещи ви приходи, но дори и да не ги влагате вие имате гарантиран (все пак всичко става) ВЕЧЕН приход от вашия депозит и то без да помръднете и пръст. Банковият влог е само една от възможностите. Същият ефект можете да постигнете ако влагате парите си в облигации (които са малко по-рискови, но пък носят по-висока доходност), акции (водят се още по-рискови) или ако просто стартирате собствен бизнес и си наемете професионални мениджъри да го управляват.

Парите работят за мен = Пасивен доход

или

печеля без да правя каквото и да било.

или

Печеля не от работа, а от собственост (активи)

Каквото и да направите - акции, облигации, отдаване под наем и т.н., за да накарате парите да работят за вас, общото между всички варианти е ... собствеността. Ако си откриете депозит - вие имате ваши собствени пари, ако си купите акции или облигации - те също са ваша собственост, ако си отдадете апартамента под наем - също получавате пасивен доход (наем) от ваша собственост и т.н. Тоест без собствени активи трудно можете да накарате парите да работят за вас. Това е и една от тайните на богатите - те се стремят да увеличат своите активи носещи им доход и когато те преминат дадена критична маса се създава възможност за влагане на създадения от тях доход в допълнителни активи, които пък от своя страна генерират още доход и т.н. Критичната маса се достига когато доходът от активите покрива разходите ви и остава част от него за реинвестиране в нови активи. Ако използваме примера с депозита, по който получавате да речем 10% лихва, и ако примерно имате 10 000 годишни разходи, на вас ще са необходими депозирани поне 100 000 лева, за да покриете разходите си. Това е критичната маса. Ако имате на депозит да речем 120 000 лева, доходът от тях ще е 12 000 лева. След като се приспаднат разходите от 10 000 лева, ще остават 2 000 допълнителни, които могат да се използват за увеличаване на "пасивния доход" отново и отново всяка година.