Краудфъндинг ( crowdfunding )
Публикувана от theboss на May 01 2010 11:35:57

Съвеременните Интернет предприемачи все повече се възползват от възможността да събират малки суми пари от много на брой поддръжници. Краудфъндинга е начин да се впрегне ентусиазма и дребните на хората, които харесват идеята като им се обещава пропорционална част от проекта и приходите от него. Примерно сайтът CatwalkGenius.com дава възможност на всеки с налични 11 паунда да субсидира стартиращи модни дизайнери, като получава част от приходите след това (ако има такива). Представете си, че дизайнерът се окаже следващия Версаче ;)... Режисьорът на документални филми Franny Armstrong успява да набере над 800 000 $, за да финансира и работи на филма си.
Терминът краудфъндинг (crowdfunding) проистича от друг неологизъм - краудсоурсинг (crowdsourcing), което пък означава възлагане на работа, обикновено изпълнявана от служители, на външни хора от обществото. Пример за това е ако искате да стартирате бизнес с панталони, можете да си направите сайт и да предложите на посетителите си да качват свои дизайни на сайта ви (краудсоурсинг). Те вършат за вас дизайнерската работа, а вие реализирате идеите им. Дизайните, които харесате, след това можете да предложите да бъдат и финансирани от обществото - краудфъндинг. Точно това правят сайтовете Cameesa.com и Threadless.com, които имат реализирани продажби от над 17 000 000 $ за 2006 г. оставяйки посетителите си да избират дизайните на тениските, които сайтовете продават. Всеки човек може да финансира даден дизайн (краудфъндинг), а ако давате пари за него, това е ясен индикатор за реално търсене и възможности за продажбата на тениски с него.
На същия принцип работи и SellaBand.com - портал, който свързва любителите на музика и стартиращи музиканти, искащи да запишат албум. Мусикантите имат профили в сайта с техните биографии и музикални парчета. Посетителите на сайта могат да гласуват за всеки музикант с малки суми ( 10$ ) и веднага щом даден талант събере финансиране от 5000 човека, неговата музика се изпраща и реализира в звукозаписно студио и се пуска на пазара. Хората, които са финансирали парчетата, получават част от приходите от продажбите. За две години чрез сайта е събрано финансиране на 2 500 000 долара. Британската група "Second Person" събира финансиране от над 50 000 $ от 741 човека и реализират едно от парчетата си по MTV и VH1.
Феновете инвестирали в проекта стават негови собственици. Филмът "A Swarm Of Angels" (Рояк от ангели) е финансиран като са намерени 50 000 човека желаещи да инвестират по 25 паунда. Така стават част от изключително онлайн общество "The Swarm", чиято мисия е да създаде първия в света интернет финансиран, интернет продаван и с интернет екип филм.
Краудфъндингът е една удивителна възможност за получаване на финансиране на съвсем нови и дори още неродени бизнес начинания. Рискът от инвестицията се разпределя на голям брой инвеститори, заложили малки суми на вашия успех.