История на Кока Кола
Публикувана от theboss на April 28 2010 17:58:43
Кока Кола е измислена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Пембъртън първоначално като "кокауайн" (coca wine) - комбинация от кокаин и вино, наречена "Кока с френско вино на Пембъртън". В началото тя е пласирана като лек срещу главоболие по пет цента на чаша в автомати за напитки, които по това време стават популярни в САЩ. След забраната на алкохола в Джорджия, през 1886 рецептата е променена и виното е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби на новата кола са реализирани на 8 май 1886 в аптеката „Jacob's Pharmacy“ в Атланта, а за първите 8 мкес. са продавани едва 9 чаши средно на ден. По това време с САЩ се смята, че газираните напитки са полезни за здравето, което спомага за популяризацията на напитката.

Смятайки, че две „C“ ще изглеждат по-добре в рекламите, Франк Робинсън, съдружник и счетоводител на Пембъртън, предлага името "Coca-Cola" и създава характерния за нея шрифт. Първата реклама във вестник на Кока-Кола се появява във вестник „Атланта Джърнъл“ — подканваща хората да опитат „новата и популярна газирана напитка“. По витрините на магазините се появяват плакати с надпис "Кока-Кола". Д-р Пембъртън обаче не оценява потенциала на напитката и започва да разпродава дялове от компанията си на други съдружници. Малко преди да почине - през 1888 г., той продава цялата останала част от компанията на Ейза Г. Кандлер от Атланта, която притежавала изключителен търговски нюх. Кандлър не спира да изкупува останалите разпродадени дялове и след време придобива 100% от компанията.

На 1.05.1889 година Ейза Кандлър публикува съобщение на цяла страница във вестник „Атланта Джърнъл“ че е „единствен собственик на Кока-Кола. Вкусна, освежаваща. Ободряваща. Тонизираща.“ Дяловете, които Кандлър придобива през 1891 година, му струват точно 2300 $.

До 1892 година усетът на Кандлър към рекламата увеличава продажбите на сиропа Кока-Кола приблизително 10 пъти. Скоро той спира фармацевтичната си фирма и започва да се занимава изцяло с безалкохолната напитка. Двамата с брат си Джон С. Кандлър, бившия съдружник на д-р Пембълтън — Франк Робинс и още двама нови съдружници основават „Кока-Кола Къмпани“ в Джорджия. Първоначалният капитал на дружеството е 100 000 $. В „Патентното ведомство на САЩ“ на 31 януари 1893 г. е регистрирана Търговската марка „Кока-Кола“, която се използва от преди това - 1886 г. Също през 1886 г. са изплатени и първите дивиденти — по 20 $ на акция, което възлиза на 20% от номинала на акцията (стойността, с която е записана в баланса). Оттогава до днес, всяка година се изплащат дивиденти. Като човек вярващ в рекламата, Кандлър продължава направеното от Пембълтън в областта на маркетинга, като разпространява стотици талони за безплатна Кока-Кола. Той агресивно рекламира напитката, като разпраща сувенирни ветрила, календари, часовници, със символа на компанията.

Компанията не спира да се разраства и през 1894 г. в град Далас, щата Тексас е построена първата фабрика за производство на сиропа, извън Атланта. Следващата година са открити заводи в Лос Анджелис, Чикаго, Илинойс и във Калифорния. През 1895 година, три години след създаването на компанията, Кандлър обявява че „Кока-Кола″ ще се пие във всеки щат и на цялата територия на САЩ“. Кока-Кола започва да се продава в бутилка на 12 март 1894, а първите метални кутии (кенове) се появяват през 1955 г. Кандлър се колебае дали да бутилира напитката, но тримата предприемачи (Дж. С. Мейфилд, А. О. Мърфи и Е. Х. Блъдуорт), които предлагат идеята, са толкова настоятелни, че той подписва договор, с който им отстъпва контрола върху процеса Неясният договор се превръща в проблем за компанията през следващите десетилетия. Нещата се усложняват още повече от решението на бутилиращата фирма да сключва договори с подизпълнители.

През 1919 година компанията на Кандлер продава фирмата Кока-Кола на Ърнест Удръф - банкер от Атланта и инвестиционна група за сумата от 25 000 000 $. Така е създадена компанията „Делауер“, като скоро след това половин милион от акциите на компанията са продадени публично, на цена 40$. След четири години синът на Ърнест - Робърт Уиншип Удръф, е избран за президент на компанията и това слага началото на неговото управление, продължило повече от 60 години.

Преди да се включи в бизнеса с безалкохолни напитки, 33-годишният мъж от Джорджия се издига до вицепрезидент и генерален управител на „Уайт Мотор Къмпани“ от продавач на камиони. Новият президент на компанията отделя голямо внимание на качеството на напитката. Удръф слага началото на кампания „За качествена напитка“ като използва мащабно опитни служители, които да насърчават продавачите на наливна Кока-Кола да продават по-напористо. С помощта на основните производители на бутилирана Кока-Кола, под негово ръководство се налагат високи стандарти в качеството, които проследяват и контролират всеки етап на операциите на производство. Удръф умело предрича огромния потенциал на бутилирането и увеличава съществено рекламата и търговската подкрепа на продукта. Към края на 1928 година продажбите на бутилирана Кока-Кола за първи път преминават тези реализирани от наливната.

Управляваната от Удръф компания постига огромен успех. Някои от търговските похвати, въведени от него, които се използват и днес, са били смятани за революционни. Така например през 20-те години на ХХ век, компанията за първи път започва да използва картонена опаковка, която съдържа 6 бутилки Кока-Кола, като по този начин насърчава продажбите „за вкъщи“. Тази проста и обикновена опаковка била описана в рекламите като „Опаковка за дома, с удобна дръжка“. През 1929 г. към картонената опаковка се добавя още едно нововъведение в директните продажби — хладилен шкаф, които е отворен в горната част, пълен с лед, с което става възможно продажбата на леденостудена Кока-Кола в магазините. По-късно металният хладилен шкаф е усъвършенстван с хладилно охлаждане и пригоден за работа с монети. така напитката вече може да се предлага в офиси, площадки, улици, фабрики, стадиони и т.н. На своя 50-ти рожден ден, напитката вече е национален символ.

Използвани са материали от: http://bg.wikipedia.org

Вижте още и историята на най-големият конкурент на компанията - Пепси (на наглийски) тук: http://businessideaslab.com/pepsi-cola-history/