Онлайн игра на Европейската централна банка (ЕЦБ)
Публикувана от theboss на December 10 2010 11:26:32
Ако на някой му се иска да е начело на европейската икономика в ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече има такава възможност! На оициалния сайт на институцията e каченa онлайн игра, в която всеки може да се вживее като директор на ЕЦБ. В играта можете да вземате решения относно монетарната политика в Европейският съюз като можете да определяте нивото на лихвения процент и да наблюдавате последствията от това.

Симулацията дава възможност за съревнование между различни отбори, всеки от който разполага с период от 8 год. За всяко тримесечие от този период трябва да се вземе лихвено решение, от което зависят по-нататъшното развитие на икономиката и инфлацията.

Онлайн играта е чудесна възможност за всички да тестват различни икономически политики и хипотези като започнат с реалната ситуация в момента. Примерно ако се питате какво би станало ако сега ЕЦБ започне да вдига лихвените проценти, можете да го направите в играта но трябва да внимавате да не вкарате европейската икономика в рецесия като спукате балон в недвижимите имоти от високите ливхи. Освен това трябва да следите инфлацията да е под установеното от ECB ниво от 2 % и да избягвате недоволството на пресата и работниците, на които доходите се обезценяват при висока инфалция :) .

Онлайн играта е естествено безплатна и достъпна на адрес: http://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/html/index.en.html