Онлайн бизнесът процъфтява в кризата - Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex

February 18 2020 14:15:55

menu_open.gif Меню
bullet.gif СОБСТВЕНБИЗНЕС.НЕТ
bullet.gif СТАТИЙКИ
bullet.gif ФОРУМ
bullet.gif ГАЛЕРИЯ
bullet.gif ВИДЕО БИБЛИОТЕКА
bullet.gif БИБЛИОТЕКА
bullet.gif КНИГИ
bullet.gif ТЪРСЕНЕ

bullet.gif КОНТАКТИ
bullet.gif RSS Новини
bullet.gif ВРЪЗКИ


bullet.gif IP Адрес - IP Adres
bullet.gif Топ 20 Бизнес Статии
menu_open.gif Спонсорирани връзки

menu_open.gif Последни статии
bullet.gif Вижте 5 супер ценни ...
bullet.gif Как Тейси Динунзио с...
bullet.gif Как да използваме бл...
bullet.gif Как Зак Уъркман създ...
bullet.gif Идея за 500 000 дола...

menu_open.gif Случайна медия
menu_open.gif Последни статии
Вижте 5 супер цен...
Ровейки се из Интернет попаднах на една статийка, която доста ми хареса - 5 важни урока в живота...
Как Тейси Динунзи...
Това е историята на една млада жена предприемач, която нямала никакви пари за стартиране на бизнес, но това по никакъв начин не я е спряло да създаде своята компания - TRADESY...
Как да използваме...
Бен Левис бил студент в университета в Пенсилвания коато му идва гениалната бизнес идея - минерална вода, чрез която можете да дарявате за различни благотворителни цели...
Как Зак Уъркман с...
Зак Уъркман бил обикновено американско момче учещо в университета в Индиана, което си падало по енергийните напитки...
Идея за 500 000 д...
Браян Лаурангрокс си имал хоби да продава разни неща по Интернет. Започнал с това си занимание през 2004 като в началото дълго се чудел какво може да продава посточнно...
menu_open.gif Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

menu_open.gif RSS Feeds
Subscribe to our Feeds

Latest Downloads
Latest Articles
Latest Threads
menu_open.gif

menu_pen.gif Онлайн бизнесът процъфтява в кризата

Онлайн бизнесът процъфтява в кризата

01.07.2010

До 300% ръст в продажбите си отчитат някои интернет магазини
Кризата сви потреблението в традиционните магазини, но не намали търсенето в интернет. Дори обратното - доведе до ръст в онлайн продажбите, които в повечето случаи са и по-евтини, и по-удобни. Голяма част от магазините в интернет обаче остават на тъмно, а над 99% от тях са без сериозна инфраструктура и инвестиции, показва статистиката на Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ).
Статистика
"Никой не знае колко точно онлайн магазини съществуват в България", твърди Георги Мирчев, изпълнителен директор на "Мирчев Айдиъс". Компанията предлага една от най-популярните платформи за онлайн търговия у нас, с която в България работят поне 350 магазина. На подобно мнение е и Петър Ванчев, председател на БАЕТ. По думите му обаче от над 3 хил. проверени онлайн магазина в България едва 7 отговарят на реалното определение за такива - компания, която разполага със сериозна инфраструктура, персонал и може да предостави качествени услуги на клиентите си.
Останалите играчи Ванчев определя като сайтове с "картинка с кошница" или просто хора или компании, които са решили да повярват на мита, че създаването на електронен магазин е лесно начинание. Според него подобно твърдение не отговаря на истината. "Ако решите да продавате онлайн и не целите 1-2 поръчки на ден, трябва инвестиция в складови площи, IT инфраструктура, значително по-висококвалифициран персонал, разходи за доставка, коментира той. Иначе правите онлайн магазин, чийто еквивалент в реалния живот би бил сергия на пазара."
Катализатор
Според Ванчев кризата е изиграла положителна роля за развитието на интернет търговията в България по няколко причини. Първо, заради съкращаването на разходи много компании съкратиха работници и съответно натовариха оставащите на работа. Което означава, че тези, които все още работят, са прекалено натоварени, за да имат време да се размотават по магазини и да търсят различни стоки. "Което изкара на дневен ред онлайн търговията", казва Ванчев.
Друг катализатор на онлайн пазара е свиването на търговията като цяло, което усложни ситуацията при "онлайн" търговците. Ванчев дава пример с книжарница - свиването в продажбите означава свиване на складовите наличности. Това от своя страна означава по-малко разнообразие за клиентите и съответно - още по-намалено търсене, смята той. В интернет този проблем отсъства, което помага за ръста в продажбите на книги на store.bg с 300%.
Всъщност книгите са и един от най-продаваните артикули в интернет паралелно с потребителската електроника. "Клиентите започнаха да внимават повече за услугите, които ползват, а това доведе до изчистване от съмнителни сайтове и повиши доверието в онлайн магазините", казва Ванчев.
По-ниски цени
Паралелно с по-богатия каталог продукти онлайн магазините може да си позволят и по-големи отстъпки спрямо конкурентите си в реалния сектор. За това и електронните търговци се радват на завишен интерес на потребителите при продажбата на лаптопи например. Според Моника Атанасова, маркетинг мениджър на iZone.bg, кризата е научила клиентите да търсят най-евтиния възможен вариант за покупка. Дори и да си харесате лаптоп в интернет, можете да отидете, да го видите в някой магазин, а след това да го намерите онлайн на по-ниска цена, казва тя. За това дори и традиционните търговци се опитват да научат клиентите си да пазаруват онлайн, добавя Атанасова. Според нея интернет пазарът в България тепърва ще се развива.
Средно развит
Кой обаче пазарува през интернет? Въпреки печалните статистики на Европейската комисия, че едва 1-2 от българите използват предимствата на електронната търговия, реалната цифра е много по-висока, смятат от БАЕТ. Защото ЕК използва за база плащанията с карти, които у нас първо са твърде малко, и второ, обхващат предимно покриването на сметки за комунални услуги като ток, вода и т.н., твърди Ванчев. На практика едва 10% от всички покупки през интернет магазини у нас се осъществяват чрез електронно разплащане. Повечето българи просто предпочитат да платят за дадена стока, след като са я получили и видели какво реално са купили. В противен случай процедурата за връщането на парите е твърде сложна.
Не на такова мнение обаче е Георги Мирчев. Според него плащането с карти има огромни предимства заради защитите, които предоставят банките и системите за електронни разплащания. Използването на карти обаче е не толкова въпрос на предимство, а на потребителски навици, смята Ванчев. А според един от основните картови оператори - MasterCard - за българина картата продължава да бъде средство за теглене на пари в брой, а не толкова за осъществяване на разплащане.
Така на практика се получава ситуация, подобна на пазара на доставчиците на интернет, където се крият абонати с цел плащане на по-ниски данъци и България е на последните места по достъп до широколентов интернет. На практика обаче ситуацията е различна. Въпреки че официалните статистики показват, че едва 2-3% от българите пазаруват онлайн, реално цифрата е 20-30%, смятат от бранша. Според Ванчев в определени социални групи над 80% от потребителите пазаруват онлайн. Причина за разминаването е ниският дял електронни разплащания в интернет.
Въпреки това обхватът на електронните магазини се увеличава, защото търсене на определени продукти има и на най-малките пазари. Не навсякъде обаче то може да бъде задоволено от наличните онлайн магазини. Което кара онлайн търговците да са оптимистично настроени за бъдещето си.

Христо Ласков
blogger
14.06.2010
www.uniconsulting.net
Категория: 

Интернет бизнесРЕЙТИНГ: 3/6 (274 гласа дадени)

Коментирайте тук:
Вземете ЛИНК към

Онлайн бизнесът процъфтява в кризата

: кликнете на линка отдолу и натиснете Ctrl + C, за да го копирате
Линк за форум:
Линк за сайт
Обикновен линк:
menu_information.png

Подобни на Онлайн бизнесът процъфтява в кризата :

Судоку онлайн Нужен ли ми е онлайн маркетинг?... 1893 - Кризата на сребърните пари... 1873 - Имотната кризата на златарскат... 1857 - Кризата от спада на цените на ... 1837 - кризата причинена от спекулати... Онлайн игра на Европейската централна... Какво се продава онлайн?!...

menu_open.gif Бележник с ЛЮБИМИ
Трябва да се логнете, за да използвате панела.

menu_information.png Случайна статия
4. Къде да кача (хоствам) сайта си?
За всеки сайт са необходими 2 основни неща - хостинг и домейн...
Категория статии: Как да си направя сайт и да започна Интернет бизнес
menu_open.gif name

menu_open.gif Анкета
Къде попадат месечните ви доходи към момента?

До 500 лв.

От 500 - 1000 лв.

От 1000 - 1500 лв.

От 1500 - 2000 лв.

Над 2000 лв.