Клопърструдностите пред един фамилен бизнес - Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex

April 05 2020 18:54:42

menu_open.gif Меню
bullet.gif СОБСТВЕНБИЗНЕС.НЕТ
bullet.gif СТАТИЙКИ
bullet.gif ФОРУМ
bullet.gif ГАЛЕРИЯ
bullet.gif ВИДЕО БИБЛИОТЕКА
bullet.gif БИБЛИОТЕКА
bullet.gif КНИГИ
bullet.gif ТЪРСЕНЕ

bullet.gif КОНТАКТИ
bullet.gif RSS Новини
bullet.gif ВРЪЗКИ


bullet.gif IP Адрес - IP Adres
bullet.gif Топ 20 Бизнес Статии
menu_open.gif Спонсорирани връзки

menu_open.gif Последни статии
bullet.gif Вижте 5 супер ценни ...
bullet.gif Как Тейси Динунзио с...
bullet.gif Как да използваме бл...
bullet.gif Как Зак Уъркман създ...
bullet.gif Идея за 500 000 дола...

menu_open.gif Случайна медия
menu_open.gif Последни статии
Вижте 5 супер цен...
Ровейки се из Интернет попаднах на една статийка, която доста ми хареса - 5 важни урока в живота...
Как Тейси Динунзи...
Това е историята на една млада жена предприемач, която нямала никакви пари за стартиране на бизнес, но това по никакъв начин не я е спряло да създаде своята компания - TRADESY...
Как да използваме...
Бен Левис бил студент в университета в Пенсилвания коато му идва гениалната бизнес идея - минерална вода, чрез която можете да дарявате за различни благотворителни цели...
Как Зак Уъркман с...
Зак Уъркман бил обикновено американско момче учещо в университета в Индиана, което си падало по енергийните напитки...
Идея за 500 000 д...
Браян Лаурангрокс си имал хоби да продава разни неща по Интернет. Започнал с това си занимание през 2004 като в началото дълго се чудел какво може да продава посточнно...
menu_open.gif Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

menu_open.gif RSS Feeds
Subscribe to our Feeds

Latest Downloads
Latest Articles
Latest Threads
menu_open.gif

menu_pen.gif Клопърс - трудностите пред един фамилен бизнес

Клопърс - трудностите пред един фамилен бизнес

Клопърс е семеен бизнес в сферата на продажбите на дребно в Блоемфонтейн, град в централната част на Южна Африка. Компанията води началото си от 1967 г., когато е основана от Уилем Клопър. Днес фирмата търгува с разнообразни продукти, като предимно фокусът е насочен към електроуреди, но също така в асортимента им присъстват спортни екипи и дрехи. Бизнесът на пръв поглед е хармоничен и безпроблемен – шестима братя работят заедно, преследвайки обща цел. Дори доставчиците им, които обикновено са сурови към търговците на дребно, се възхищават на лоялността и честността им и признават, че Клопърс са едни от най-добрите клиенти, с които са работили.

Основателят на компанията - Уилем Клопър има 6 синове и всеки от тях е въвлечен по един или друг начин в бизнеса. Интересното относно тях е, че всеки един се е развивал в различна област след гимназията и всеки един се присъединява към бизнеса почти случайно и непланирано. Най-големият син е счетоводител и работи като такъв няколко години преди да се присъедини към компанията. Вторият е юрист, който също работи няколко години за друга компания преди да се присъедини към семейния бизнес, третият е социален работник преди да бъде приобщен, четвъртият се развива в земеделието и е фермер за няколко години преди да постъпи във фирмата, петият става лекар и също практикува няколко години професиата си. Шестият пък също е счетоводител в международна компания преди да започне да работи в семейната организация.

В самото си начало, Клопърс е малка компания, в която единствен собственик и служител е нейният основател Уилем Клопър. Всичко стартира през далечната 1967 година. Първоначало на доставчиците въобще не се харесва идеята, техните брандове да бъдат продавани на промоция и ниски цени. Тогава промоциите в продажбите на дребно са нещо ново сред бизнес концепциите в Южна Африка. Повечето от тях продавали при високи маржове на печалба и обикновено на кредит, докато Клопърс се фокусирали върху големи обороти при ниски маржове. Доставчиците просто спирали да зареждат търговци на дребно, когато те започвали да преследват основно концепцията „ниски цени”. В резултат на това снабдяването е трябвало да става чрез търговци на едро, а това указвало негативно влиятние на маржовете на печалба и правело модела „на промоция” най-малкото по труден и нерентабилен за търговците на дребно. Идеята да купуват евтино любимите си стоки много се харесала на потребителите обаче и станала толкова популярна, че в един момент доставчиците били принудени да преразгледат поведението си да отговорят на търсенето като премахнали санкците към ниските цени.

Най-големият син се присъединява към компанията през 1970 г. а до 1985 г. вече трима от синовете работят в компанията. По време на тези години взимането на решенията в бизнеса се влияе от мотиви за развитие на семейството и такива за развитие на бизнеса. Основен аспект от направлението „развитие на семейството” бил как всички синове и евентуално техните съпруги да бъдат успешно и ефективно въвлечени в компанията. Основателят решава никой от тях да не „каца” направо по високите позиции, а да започва от ниските нива и постепенно да израства. Така членовете на семейството стартират от много ниско – като шофьори на камиони, складови работници и т.н. Налага се концепцията – по-старият на години, да бъде и по старши в бизнеса. Така не знанията и уменията определяли позицията, а възрастта.

В началото на 80-те години концепцията „ниски цени” започва да расте и да се популяризира в Южна Африка. Появяват се и конкуренти работещи по същия бзинес модел - високи обороти и ниски маржове на печалба и техният брой постоянно нараства. Някои от тях създават големи магазини които стават сериозна заплаха за семейната фирма. Основателят взема решение да се диверсифицира географски и отваря няколко малки клона на основния си магазин на различни места в страната. С географската диверсификация обаче, идват и някои значителни проблеми свързани с контрола на различните обекти, понеже се наложило външни за семейството хора да бъдат наети в бизнеса. За Клопър станало изключително трудно да контролира целия бизнес, а освен това компанията станала жертва на наколко крупни измами от външните мениджъри. Това довело до решението на обственика да закрие всички малки магазини и да ги обедини в един голям. Компанията намира и закупува голям магазин от друга фирма, като условия в договора за покупка са да бъдат купени и договорите на стария собственик с достачиците му, а също така да се запази и персонала на работа. Така компанията осъществила плана си за един, но голям магазин, но сега в него и се продавали най-различни и несвързани стоки, някои на ниски цени, други при големи маржове. Освен това и външни мениджъри били замесени вече в компанията.

В края на 80-те години основателят на компанията все повече се замислял за пенсиониране и бъдещето на бизнеса след това. По това време компанията изпитвала известни затруднения с контрола, а също някои от мениджърите, които не били от семейството, а дошли в компанията с покупката на новия магазин били подозирани в измамнически дейности. Тези и други проблеми създавали все по-голямо напрежение за собственика, който вече бил в напреднала възраст и все повече се замислял за бъдещето на семейната фирма. Точно по това време един от най-големите ритейлъри в Южна Африка –„ПепКор”, отправя предложение за закупуването на „Клопърс” и семейният бизнес да продължи да работи като част от „ПепКор”. След като го обсъжда със синовете си, основателят решава да приеме офертата и продава бизнеса. Това слага край на ерата на един от най-успешните семейни бизнеси в Южна Африка.
След продажбата на семейната компания, някои от синовете се завръщат на предишните си професии, докато други се насочват към друг бзинес – продажба на мотоциклети.

След година синовете решават да открият нов магазин, опериращ под името „Джуниър”. „ПепКор” сега е изправена пред нов конкурент и решава да обяви маркетингова война на новия бизнес, но в последствие я изгубва като главна причина за това е лоялността на клиентите, натрупана с годините към братята Клопър. През 1991 г. се стига до ново предложение от „ПепКор” – предлагат за обратна продажба магазина „Клопърс”, който преди време са закупили от семейството. Братята приемат и закупуват магазина обратно. В псоледствие те затварят всички магазини работещи под марката „Джуниър” и започват да развиват бизнеса си отново под старата марка „Клопърс”.


Така „Клопърс” е отново става семеен бзинес, управляван и собственост на шестимата браята. Това положение се запазва и до днес, а компанията сега е в разцвета си. Плановете са компанията да си остане собственост на семейството и занапред. Затова скоро ще дойде време да се вземат отново важни решения относно третото поколение наследници на бизнеса – как те успешно да бъдат въвлечени в бизнеса и в последствие той да бъде предаден на тях. Отново ще се следва концепцията – децата да стартират от най-ниските позиции, за да научат из основи бизнеса, преди да стигнат нивото да го управляват. Вероятно не всички от децата на сегашните собственици ще се присъединят към бизнеса, а това прави задачата още по трудна.


Категория: 

Бизнес истории на компанииРЕЙТИНГ: 3/6 (268 гласа дадени)

Коментирайте тук:
Вземете ЛИНК към

Клопърс - трудностите пред един фамилен бизнес

: кликнете на линка отдолу и натиснете Ctrl + C, за да го копирате
Линк за форум:
Линк за сайт
Обикновен линк:
menu_information.png

Подобни на Клопърс - трудностите пред един фамилен бизнес :

Как да използваме благотворителност з... Идея за 500 000 долара на един студен... Как един 17 годишен направи 30 милион... Какво трябва да съдържа един бизнес п... Безвъзмездно финансиране на стартиращ... Майкъл Мотнър - история на един SEO м... Продава се работещ интернет бизнес... Стартирайте свой бизнес - Как да стан...

menu_open.gif Бележник с ЛЮБИМИ
Трябва да се логнете, за да използвате панела.

menu_information.png Случайна статия
Как да стана милионер?
Всъщност да станем милионери може би не е толкова трудно. Или поне не толкова, колкото изглежда. Има много хора, които са го постигнали и ще има и много хора, които ще го постигат занапред
Категория статии: Как да направим първия си 1 000 000 (един милион)
menu_open.gif name

menu_open.gif Анкета
Къде попадат месечните ви доходи към момента?

До 500 лв.

От 500 - 1000 лв.

От 1000 - 1500 лв.

От 1500 - 2000 лв.

Над 2000 лв.