Какво трябва да знаем ако искаме да се занимаваме с интернет търговия - Интернет бизнес, предприемачество, бизнес идеи, статии, истории. Forex

March 30 2020 08:47:29

menu_open.gif Меню
bullet.gif СОБСТВЕНБИЗНЕС.НЕТ
bullet.gif СТАТИЙКИ
bullet.gif ФОРУМ
bullet.gif ГАЛЕРИЯ
bullet.gif ВИДЕО БИБЛИОТЕКА
bullet.gif БИБЛИОТЕКА
bullet.gif КНИГИ
bullet.gif ТЪРСЕНЕ

bullet.gif КОНТАКТИ
bullet.gif RSS Новини
bullet.gif ВРЪЗКИ


bullet.gif IP Адрес - IP Adres
bullet.gif Топ 20 Бизнес Статии
menu_open.gif Спонсорирани връзки

menu_open.gif Последни статии
bullet.gif Вижте 5 супер ценни ...
bullet.gif Как Тейси Динунзио с...
bullet.gif Как да използваме бл...
bullet.gif Как Зак Уъркман създ...
bullet.gif Идея за 500 000 дола...

menu_open.gif Случайна медия
menu_open.gif Последни статии
Вижте 5 супер цен...
Ровейки се из Интернет попаднах на една статийка, която доста ми хареса - 5 важни урока в живота...
Как Тейси Динунзи...
Това е историята на една млада жена предприемач, която нямала никакви пари за стартиране на бизнес, но това по никакъв начин не я е спряло да създаде своята компания - TRADESY...
Как да използваме...
Бен Левис бил студент в университета в Пенсилвания коато му идва гениалната бизнес идея - минерална вода, чрез която можете да дарявате за различни благотворителни цели...
Как Зак Уъркман с...
Зак Уъркман бил обикновено американско момче учещо в университета в Индиана, което си падало по енергийните напитки...
Идея за 500 000 д...
Браян Лаурангрокс си имал хоби да продава разни неща по Интернет. Започнал с това си занимание през 2004 като в началото дълго се чудел какво може да продава посточнно...
menu_open.gif Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

menu_open.gif RSS Feeds
Subscribe to our Feeds

Latest Downloads
Latest Articles
Latest Threads
menu_open.gif

menu_pen.gif Какво трябва да знаем ако искаме да се занимаваме с интернет търговия

Какво трябва да знаем ако искаме да се занимаваме с интернет търговия

Онлайн продажбите са един от най-динамичните сектори в икономиката, чийто подем, според много прогнози, тепърва започва. Сигурно много от вас са си помисляли да отворят онлайн магазин и да се пробват в интернет търговията. Всъщност, това може да стане изключително лесно (технически) в наши дни. Примерно, можете да се възползвате от следната оферта: инсталиране на онлайн магазин и да се сдобиете с напълно функционална платформа за продажби през Интернет на цена под 100 лв. Единственото, което трябва да направите е да качите продуктите си през удобния администраторски панел на магазина, и да започнете да търсите и продавате на вашите клиенти. Много хора обаче, пропускат да разберат как стоят правно нещата с интернет продажбите - плащат ли се данъци, има ли някакви специални регистрации, трябва ли да имаме фирма и т.н.
Целта на тази статия е да споделя практическия си опит и малко или много да подпомогна за повишаването на качеството на интернет търговията в България.
Преди година реших да стартирам в Интернет и създадох онлайн магазин за професионална козметика за коса. Създаването на магазина не беше трудно, но легализирането на съществуването му си беше тъмна мъгла за мен. И така... как да продаваме легално в Интернет?!?

1. За да продаваме в Интернет трябва да сме регистриран търговец във търговския регистър. Тоест или трябва да имаме регистрирана фирма ЕООД, ООД, ЕТ или най-малко да се регистрираме като лице на свободна практика. Само така можем да извършваме търговска дейност легално. Фсяка форма на търговско дружество или свободна професия си има своите предимства и недостатъци, но това е обект на друга статия. Важното тук е, че трябва да сме регистриран търговец по смисъла на търговския закон.

2. Щом сме регистриран търговец и извършваме дейност - дължим осигуровки на държавата. Това е много грубо казано и има много ако и ако..., но общо взето при всички ситуации излиза така, че трябва да започнем да внасяме осигуровки, освен ако не се осигуряваме другаде (примерно на тругов договор) за минимум 2 000 лв. Това е осигурителния праг засега (2010) в България и за доходи над него не се дължат осигуровки.
Лицата на свободна професия - най-ниската форма на търговци се осигуряват на минимум 420 лв. - минималния осигурителен доход.

3. Наложен платеж = плащане в брой = касов апаратМного голям процент от интернет магазините в България практикуват плащане с наложен платеж. За незапознатите, това е плащането от клиента на поръчаната стока при самото и получаване, обикновено на куриера. Това ще рече, че ако сте ЕТ, ЕООД, ООД или друга форма на юридическо лице и искате да получавате плащане чрез наложен платеж при продажба от магазина си - трябва да си купите касов апарат и да издаватге касови бележки за всяка продажба. В закона има и някои изключения за издаване на касови бележки. Едно от тях е ако сте лице на свободна професия - тогава можете да си спестите този разход и да не купувате касов апарат. Или ако продавате земеделска продукция и т.н. Ако пък имате късмета да имате фирма и да не сте издали касови бележки при наложени платежи, подлежите на големи санкции (глоби).

4. Касов апарат = Стрикно отчитане на оборотите При работа с касов апарат трябва стрикно да отчитате всичките си обороти и да си водите касова клнига, в която ежедневно да лепите дневен отчет за продажбите (ако има такива). Ако пропуснете да чукнете някоя продажба на касовия и някой подаде оплакване, че не е получил касова бележка, също можете да си навлечете големи неприятности и глоби. Същото се случва и при небрежно водене на касова книга.

5. Трябва да подавате данъчна декларация и да плащате данъците си! Всеки, който има доходи от извънтрудова дейност (с някои изключения) трябва да подава данъчна декларация всяка година в указаните срокове и да плаща дължимия към държавата данък. Към това също трябва да се подходи отговорно, понеже при подаване на грешна информация, държавата може да сметне, че укривате доходи и да си навлечете неприятности.


Това са някои от най-важните особености, които на мен би бяха крайно неясни и почти не намерих за тях информация в Интернет. Все пак не мога да гарантирам на 101 %, че всичко това е точно написано до последната буква, но общо взето така стоят нещата и е добре да помислите за всяка една от изброените точки и да се консултирате със юрист и/или счетоводител относно нещата, които не са пределно ясни във вашия конкретен случай :)

Успех!
Категория: 

Интернет търговия. Онлайн магазин.РЕЙТИНГ: 3/6 (363 гласа дадени)

Коментирайте тук:
Вземете ЛИНК към

Какво трябва да знаем ако искаме да се занимаваме с интернет търговия

: кликнете на линка отдолу и натиснете Ctrl + C, за да го копирате
Линк за форум:
Линк за сайт
Обикновен линк:
menu_information.png

Подобни на Какво трябва да знаем ако искаме да се занимаваме с интернет търговия :

Какво е биткойн (bitcoin)? Правителството подписа ACTA по носа н... Можем ли да спрем СОПАТА? Какво е SOP... Какво ще направиш за 10 лева?... Какво трябва да съдържа един бизнес п... Какво бихте направили за 5 долара?... 4 залтни правила за намиране на печел... Закон за електронната търговия...

menu_open.gif Бележник с ЛЮБИМИ
Трябва да се логнете, за да използвате панела.

menu_information.png Случайна статия
Станете търговец на книги само срещу 185 лв.
Отворете онлайн книжарница с всички издавани в България книги срещу само от 185 лв...
Категория статии: Бизнес Идеи
menu_open.gif name

menu_open.gif Анкета
Къде попадат месечните ви доходи към момента?

До 500 лв.

От 500 - 1000 лв.

От 1000 - 1500 лв.

От 1500 - 2000 лв.

Над 2000 лв.